Menu

Tarta kokosowa bez pieczenia na spodzie z nutellą - a'la batoniki Bounty.


Tarta kokosowa, tym razem bez pieczenia.
Przygotowanie jej zajmuje dosłownie 30 minut.
A zjedzenie jeszcze mniej :)
Wcześniej robiłam już tartę kokosową, ale na kruchym spodzie, który trzeba było upiec. 
Przepis znajdziecie tutaj.
W tym przepisie macie naprawdę ułatwione zadanie. 


POTRZEBNE SKŁADNIKI (spód) :

- 200 g herbatników
- 1/4 kostki masła
- 4 duże łyżki Nutelli

  • Masło rozpuścić w garnuszku - nie zagotować i lekko przestudzić.
  • Herbatniki zblendować, aby nie było grudek, lub włożyć do woreczka i przez ściereczkę stłuc wałkiem na sypki proszek.
  • Do roztopionego masła przesypać sypki proszek z herbatników i dodać Nutellę. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć.
  • Wyłożyć na formę do tarty i równomiernie rozłożyć (również na boki).

POTRZEBNE SKŁADNIKI (nadzienie kokosowe) :

- 1 śmietana kremówka
- 3 łyżki masła
- sok z połowy cytryny
- 1 tabliczka białaj czekolady 
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 g wiórek kokosowych

  • W małym garnuszku podgrzewamy masło i śmietankę, aż do lekkiego zagotowania.
  • Zdejmujemy z ognia i wrzucamy białą czekoladę, czekamy chwilę, aż się rozpuści, tak aby powstała gładka jednolita masa. 
  • Następnie dodajemy sok z cytryny, wiórki kokosowe, cukier puder i mieszamy do połączenia się składników. 
  • Gotową, przestudzoną masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód.

POTRZEBNE SKŁADNIKI ( polewa czekoladowa + wiórki ) :

- 1 tabliczka mlecznej czekolady 
- 1 śmietana kremówka 
- 2 łyżki masła 

  • Śmietanę kremówkę wraz z masłem podgrzewamy, aż do lekkiego zagotowania, następnie zdejmujemy z palnika i wrzucamy tabliczkę czekolady.
  • Wszystkie składniki mieszamy tak długo, aż powstanie jedna jednolita masa. 
  • Tężejącą polewę wylewamy na nadzienie kokosowe.
  • Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
  • Gotową tartę wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

SMACZNEGO !!!

Po inne przepisy zapraszamy tutaj.
A po więcej zdjęć na Instagram tu.
I Facebook'a tutaj.












2 komentarze