Menu

Ciasto na kakaowym biszkopcie z pysznym kremem waniliowym z płatkami owsianymi, prażonym kokosem i potartą czekoladą.


Hej Wszystkim !!!

 Niedawno obchodziłam swoje kolejne 18-ste urodziny :) :) :) Z tej okazji miałam w planach upiec kakaowego biszkopta i przełożyć masą waniliową, ale postanowiłam dodać kilka ulubionych dodatków i wyszło niezłe ciacho. 






POTRZEBNE SKŁADNIKI : - biszkopt 
( blacha 25 cm x 40 cm, szklanka 250 ml ) 

- 8 jajek
- 9 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1,5 szklanki cukru
- szczypta soli

  • Wszystkie produkty łączymy w jednej misce ( mąkę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, kakao ). 
  • Białka oddzielamy od żółtek i wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, kiedy piana będzie sztywna dodajemy cukier i nadal ubijamy.
  • Następnie dorzucamy żółtka, ubijamy do połączenia.
  • Do masy stopniowy wsypujemy sypkie wcześniej połączone produkty i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. 
  • Gotową masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  • Biszkopt pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni.  
  • Czekamy do wystygnięcia i przekrajemy wzdłuż na dwie równe części. 


POTRZEBNE SKŁADNIKI : - biały krem

- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 3 szklanki mleka w proszku
- 2 cukry wanilinowe lub aromatyczne olejki
- 1,5 szklanki płatków owsianych

DODATKOWO : 

- 50 gram wiórek kokosowych
- 50 gram potartej gorzkiej czekolady


  • Wiórki kokosowe prażymy na patelni do zarumienienia. 
  • Mleko wlewamy do garnuszka, wsypujemy cukier, cukry wanilinowe, masło i podgrzewamy do rozpuszczenia cukru oraz roztopienia masła. Nie dopuszczamy do zagotowania.
  • Do ostudzonej masy dosypujemy stopniowo mleko w proszku i delikatnie łączymy drewnianą łyżką. 
  • Na koniec dorzucamy płatki owsiane i ponownie łączymy składniki. 
  • Masę wkładamy na pół godziny do lodówki. 
  • Po tym czasie 3/4 gotowej masy wykładamy na jedną część kakaowego biszkoptu , dokładnie, równo rozsmarowujemy po całym blacie i przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
  • Następnie wykładamy pozostałą część białej masy, rozsmarowujemy, posypujemy prażonymi wiórkami i potartą czekoladą.

SMACZNEGO !!!

Zapraszamy również po inne przepisy tutaj.
A po więcej zdjęć na Facebooka. 
oraz Instagram.









Brak komentarzy

Prześlij komentarz