Menu

Naleśniki na zimno z nadzieniem warzywnym i sosem.



Składniki potrzebne na 6-8 naleśników : 

- 200 ml mleka
- 4 łyżki mąki ( ja użyłam pełnoziarnistej, dlatego są trochę ciemniejszego koloru ) 
- 2 jajka
- odrobina soli 
- olej do smażenia


  • Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy odrobinę soli, mleko i mąkę. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy, aż powstanie gładka masa. 
  • Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

Składniki potrzebne na warzywne nadzienie :

- 1 cebula
- 400 gram pieczarek
- 2 papryki 
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju do smażenia


  • Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Wszystkie warzywa wrzucamy na patelnie i smażymy na oleju, aż papryka i cebula będzie miękka. 

Składniki potrzebne do sosu : 

- 1 mała śmietana kwaśna
- kilka listków natki pietruszki
- pieprz

  • Natkę pietruszki siekamy, dodajemy śmietanę i pieprz, mieszamy aż do połączenia.
  • Przygotowany sos odstawiamy do lodówki, aby nabrał odpowiedniego smaku. 

Przygotowanie :

  • Ostygnięte naleśniki faszerujemy zimnym nadzieniem warzywnym i polewamy przygotowanym sosem.


SMACZNEGO !!! życzy Ewelina i Majka. 











3 komentarze

  1. Zjadłam bym taki a przy okazji zapraszam na nowy bloghttp://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. naleśniki tego typu często robię na śniadanie w weekendy. pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna propozycja - skusiłabym się z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń