Menu

Jabłecznik pod pierzynką

Dzisiaj przepis na jabłecznik, który upiekła moja siostra. Nie miałam okazji go spróbować, ale myślę, że smakuje tak dobrze jak wygląda.












Składniki na ciasto : 

- 450 gram mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 250 gram miękkiego masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na mus jabłkowy :

- 2 kg jabłek lub 10 średnich sztuk
- 1 galaretka truskawkowa

Składniki na bezę :

- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru

  • Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. 
  • Owoce włożyć do średniej wielkości garnka, aby swobodnie wymieszać, prażyć na małym ogniu, mieszając na małych oczkach, aż z jabłek powstanie mus. 
  • Pod koniec wsypać galaretkę i wszystko dokładnie wymieszać. 
  • Składniki na ciasto wrzucić do miski, dokładnie zagnieść i podzielić na dwie części  ( mniejszą -wkładamy do zamrażalnika i trzemy na koniec na wierzch ciasta ) i  ( większą - która będzie spodem ciasta ). 
  • Tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
  • Większą częścią ciasta wyłożyć tortownicę i piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut, poczekać, aż ciasto ostygnie.
  • Na ostygnięte ciasto, wyłożyć ostygnięty mus jabłkowy i wyrównać.
  • Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. 
  • Bezę wyłożyć na ciasto i jabłka, na koniec zetrzeć zamrożone wcześniej ciasto.
  • Piec około 45 minut w 180 stopniach                                                                                              
SMACZNEGO !!! życzy Majka.


1 komentarz

  1. Wszędzie tylko pyszne jabłeczniki :D u mnie zresztą też. Ale cóż się dziwić w końcu jesień:) brawo dla siostry.

    OdpowiedzUsuń