Menu

Ryż z kurczakiem i warzywami

Na początku będzie się wydawało strasznie czasochłonne, ale za drugim, trzecim razem kiedy wiemy już mniej więcej co i jak robić, zajmie to nam o wiele mniej czasu. Z przepisu wychodzi ok 8 porcji :)


















Potrzebne składniki :

- 3 papryki ( czerwona, zielona i żółta )
- 2 duże piersi z kurczaka
- 3 średnie cebule
- 3 średnie czerwone cebule
- 6 dużych pieczarek
- 1 mała łyżeczka oregano
- 2 płaskie łyżki wegety
- 2 kostki drobiowe bulionu
- 3 duże łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 4 woreczki ryżu
- 500 ml wody
- sól
- pieprz
- olej do smażenia

Paprykę, myjemy kroimy w grubszą kostkę. Piersi z kurczaka również kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i czerwona, słodką papryką. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy, kroimy także w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki smażymy z osobna na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Każdy usmażony składnik przekładamy na osobne talerze lub miseczki. Do garnka w którym będziemy gotować sos zagotowujemy 500 ml wody, dodajemy 2 kostki rosołowe, wegetę, oregano, usmażone wcześniej składniki (paprykę, piersi z kurczaka, pieczarki i cebulę) oraz ketchup. Wszystko jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu. Na koniec ewentualnie doprawimy. Podajemy z ugotowanym wcześniej w osolonej wodzie ryżem :)

SMACZNEGO !!! życzy Majka.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz